Usaha Tajdid Qaradawi Diteruskan - Dr Rosli Mokhtar

Dapatkan Koleksi Ebook Percuma Karya Dr Rosli Mokhtar


Usaha Tajdid Qaradawi Diteruskan

Pada hari Khamis 11/2/10 Bandaraya Doha telah menyaksikan pengishtiharan tertubuhnya ‘Ikatan Murid Qaradawi’. Dalam majis yang turut dihadiri oleh 90 orang ulamak terkemuka itu, Dr Yusuf menegaskan beberapa asas penting bagi Ikatan Murid Qaradawi.

Asas berikut adalah paksi kepada Ikatan ini:

Islamiah: Ikatan ini bukan bermatlamatkan untuk mengagungkan Qaradawi, tetapi ianya milik umat Islam dan memberi perhatian kepada masaalah umat Islam seluruh dunia.

Ilmiah: Apa yang di pentingkan oleh Qaradawi ialah Method ijtihad dan pemikiran yang dibawa. Para pengikut Qaradawi tidak dituntut mengikut membuta-tuli segala kaa-kata Syeikh. Tapi apa yang diminta ialah cuba menangani masaalah dengan neraca ilmu yang benar. Beliau menuntut para muridnya tidak jemu untuk menuntut ilmu, tidak bosan dengan ilmu dan mengamalkan ilmu itu.

Akhlak: Dalam majlis penutup Multaqa itu juga, Qaradawi menyeru para muridnya untuk memiliki akhlak mulia yang menjadi ikutan manusia. Beliau menyeru muridnya agar menjadi suri tauladan kepada manusia sejagat.

Dakwah: Dalam kalimah penutupnya, Dr Yusuf Qaradawi juga menggesa setiap muridnya agar menjadi kader dakwah. Menyampaikan dakwah kepada dunia seluruhnya. Beliau menegaskan bahawa jika hukum-hakam berubah mengiku zaman dan tempat, maka dakwah juga berubah cara dan uslubnya mengikut peredaran zaman.

Belaiu menggesa supaya muridnya menguatkan hubungan dengan menggunakan teknologi yang ada. Selain itu beliau menggesa para muridnya mempelajari bahasa lain, Kata beliau: Aku tidak menguasai bahasa-bahasa lain, oleh itu aku berpesan kepada para anak-anak ku supaya mempelajari bahasa-bahasa lain dan menguasainya, bagi yang berpeluang hendaklah mereka berbuat demikian.

Dalam ucapan beliau, Dr Yusuf Qaradawi juga tidak lupa mengucapkan terima kasaih beliau yang tidak terhingga kepada Amir Qatar yang banyak memberi beliau peluang ‘ Amir Qatar tidak pernah menghalang ku dari melakukan sesuatu, Saya bercakap apa yang saya mahu dalam radio, TV dan segenap seminar tiada seorang pun yang menyatakan kepadaku jangan bercakap dalam perkara-perkara tertentu yang sensitif’: ujar Qradawi.

Tegas Qaradawi lagi ’Kalau tidak kerana Amir Qatar sudah tentu saya telah disenaraikan oleh Amerika dalam kalangan Teroris, mereka sangat mahu saya disenaraikan, orang yang kuat menentang dengan beraninya kehendak Amerika itu ialah Amir Qatar.

Pandangan anda dihargai

1 thought on “Usaha Tajdid Qaradawi Diteruskan”

  1. Genial fill someone in on and this enter helped me alot in my college assignement. Gratefulness you seeking your information.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lawati Sosial Media Dr Rosli

  • 1
  • 4
  • 12,737
  • 0