Undang-undang Islam & Siasatan - Dr Rosli Mokhtar

Dapatkan Koleksi Ebook Percuma Karya Dr Rosli Mokhtar


Undang-undang Islam & Siasatan

Seorang perempuan telah datang mengadu kepada Umar al-Khatab sambil menangis. Dia mengadu cuba dirogol oleh seorang lelaki. Dalam masa yang sama perempuan itu menunjukkan kesan air mani pada bahagian pakaiannya……………

Sehubungan dengan itu Amirulmukminin Umar al-Khatab memanggil lelaki yang dituduh dan mula membuat soal-siasat. Lelaki itu menafikan bahawa dia cuba berlaku jahat terhadap perempuan itu sebaliknya mendakwa perempuan itulah yang sebenarnya mengajaknya melakukan perbuatan terkutuk itu.

Melihatkan pertikaian ini Umar al-Khatab bertanya kepada Ali bin Abi Talib tentang pandangan beliau dan Ali mengatakan bahawa kes ini perlu disiasat.

Ali bin Abi Talib meminta air yang sedang mendidih, setelah dibawa air itu kepadanya, Ali menuangkan air itu di atas pakaian wanita yang terdapat air mani itu tadi.

Setelah air panas mengenai bahagian yang didakwa air mani itu, barulah diketahui bahawa perempuan itu menipu. Ini kerana bahan yang diletakkan pada pakaiannya ialah putih telur bukannya air mani. Ini kerana air mendidih itu tadi telah membuatkan telur itu masak dan berubah warna serta menampakkan hakikatnya.
Dari situ terlepaslah pemuda yang tertuduh itu dari hukuman. Dalam perundangan Islam, penyiasatan mestilah dilakukan sebelum sesuatu dakwaan itu diterima……ingin mengetahui lebih lanjut tentang undang-undnag Islam ikutilah kursus yang kami lakukan.
Keterangan lanjut lihat disini:
Sumber cerita: Ibnu Qayyim

Pandangan anda dihargai

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lawati Sosial Media Dr Rosli

  • 0
  • 2
  • 13,382
  • 0