Teka-teki Paling Susah - Dr Rosli Mokhtar

Dapatkan Koleksi Ebook Percuma Karya Dr Rosli Mokhtar


Teka-teki Paling Susah


Hari ni saya nak bagi teka-teki paling susah di abad ini. Ha tengok dalam gambar di atas, brother ni ditangkap kerana kesalahan meragut. Ehh..apa anda buat kalau dapat peragut? Rasanya mahu di kuda-kudakan saja mereka ni. Tambah lagi saya yang tiggal hampir dengan Kajang. Katanya makin hari makin banyak jenayah kat sana.

Saya ada dengar kat Selangor ni ada satu ajaran, bila mereka solat belakang guru mereka, selesai solat guru akan paling belakang dan bagitahu dosa makmum masing-masing, katanya guru akan berkata ‘kamu muka seperti monyet…ha kamu macam anjing…’ dan seterusnya. Kalau peragut ni kena telek dek guru yang kononnya nampak dosa ni agak-agaknya apa yang dia kata? Tapi nanti dulu…itu bukan soalannya lagi. Sebelum jawab soalan teka teki, baca cerita ni dulu…

Ahli parlimen Wangsa Maju, Wee Choo Keong menuntut menteri yang bertanggungjawab ke atas syarikat permodalan negara Khazanah Nasional Bhd supaya meletak jawatan atas kehilangan wang rakyat berjumlah RM546 bilion.

Pada ucapannya di Dewan Rakyat hari ini, Wee (kiri) berkata kerugian itu berlaku selepas Khazanah mempengaruhi Pos Malaysia Bhd dalam isu penjualan sahamnya dalam sebuah lagi syarikat “X” dengan harga RM14 juta.

“Saya difahamkan bahawa maksud ‘penguasaan luar’ di sini adalah penguasaan dariapda Khazanah (Nasional) Bhd, yang diketuai oleh Tan Sri Azman Mokhtar dan syer X adalah Transmile Bhd.

“Saya merayu kepada perdana menteri untuk menjalankan satu siasatan dengan segera apa yang telah didedahkan.

“Jikalau tuduhan tersebut adalah benar, saya percaya benar, menteri yang bertanggungjawab untuk Khazanah pada masa itu, jika masih memegang jawatan menteri mesti meletak jawatannya dengan segera untuk memikul tanggungjawabnya.

“Tindakan keras mesti diambil ….(Malaysiakini 18/3/10)

Berbalik pada teka-teki tadi,soalannya ialah jika muka peragut dilihat seperti anjing oleh guru ghaib tadi maka bagaimana pula dengan muka pesalah kes kedua? Apa yang guru tu nampak???

Pandangan anda dihargai

2 thoughts on “Teka-teki Paling Susah”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lawati Sosial Media Dr Rosli

  • 7
  • 0
  • 12,808
  • 0