TADABBUR WAHYU SIRI 884 Surah al-Maidah: 80-81 Azab Yang Pedih Bagi Mereka Yang Memusuhi Allah Dan RasulNya - Dr Rosli Mokhtar

Dapatkan Koleksi Ebook Percuma Karya Dr Rosli Mokhtar


TADABBUR WAHYU SIRI 884 Surah al-Maidah: 80-81 Azab Yang Pedih Bagi Mereka Yang Memusuhi Allah Dan RasulNya

TADABBUR WAHYU SIRI 884

Surah al-Maidah: 80-81

Azab Yang Pedih Bagi Mereka Yang Memusuhi Allah Dan RasulNya

تَرَى كَثِيرًا مِنْهُمْ يَتَوَلَّوْنَ الَّذِينَ كَفَرُوا لَبِئْسَ مَا قَدَّمَتْ لَهُمْ أَنفُسُهُمْ أَنْ سَخِطَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ وَفِي الْعَذَابِ هُمْ خَالِدُونَ.

  1. Engkau melihat banyak dari mereka menjadikan orang-orang kafir (musyrik) teman rapat mereka. Demi sesungguhnya amatlah buruknya apa yang mereka sediakan bagi diri mereka (pada hari akhirat kelak) iaitu kemurkaan Allah menimpa mereka, dan mereka pula tetap kekal di dalam azab (neraka).

Jika ayat lepas mendedahkan mereka tidak menjalankan kewajipan menyuruh kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran, maka pada kali ini mereka didedahkan pula sebagai pihak yang bersekongkol dengan musuh yang cuba menggugat keamananan dan menentang kebenaran.

Menurut Ibnu Asyur firman Allah bermaksud “ramai dari kalangan mereka” dalam ayat diatas ditujukan kepada kaum munafikin. ini kerana mereka menunjukkan taat setia dan keimanan kepada nabi saw tetapi hati mereka menyimpan kebencian dan kekufuran.

Orang-orang munafik berpura-pura beriman demi untuk menjadi perisik kepada kaum Yahudi Khaibar, Yahudi Quraizah dan Yahudi Bani Nadhir. yang dimaksudkan dengan “orang kafir” dalam ayat diatas ialah orang kafir Mekah dan kabilah-kabilah Arab yang berada di kejiranan Madinah .

Antara orang-orang Yahudi yang cuba menumbangkan kepimpinan Nabi saw di Madinah ialah Ka’ab bin Ashraf, beliau mengadakan perjanjian sulit dengan mushrikin Mekah dan beliau adalah antara orang yang bertanggung jawab mempengaruhi orang-orang Mekah supaya menyerang Madinah. Keadaan ini dijelaskan juga dalam ayat 51 surah al-Nisa’.

Di akhir ayat ini Allah menjelaskan kemurkaannya yang sangat besar terhadap mereka kerana telah bekerjasama dengan orang-orang kafir dalam melawan nabi saw. untuk itu mereka berhak mendapat kemurkaan Allah berupa laknatNya dan di hari akhirat, mereka akan dikenakan azab yang pedih.

وَلَوْ كَانُوا يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالنَّبِيِّ وَمَا أُنزِلَ إِلَيْهِ مَا اتَّخَذُوهُمْ أَوْلِيَاءَ وَلَكِنَّ كَثِيرًا مِنْهُمْ فَاسِقُونَ

  1. Sekiranya mereka beriman kepada Allah dan kepada Nabi serta apa yang diturunkan kepadanya, nescaya mereka tidak menjadikan orang-orang (musyrik) sebagai teman rapat, akan tetapi kebanyakan dari mereka adalah orang-orang fasik.

ـJika sekiranya mereka beriman dengan keimanan yang sebenar nescaya orang-orang munafik tidak akan bekerjasama dengan orang-orang kafir yang menentang nabi saw. Dijelaskan dalam ayat ini tiga keimanan iaitu kepada Allah, keimanan kepada nabi iaitu nabi Muhammad dan keimanan kepada kitab iaitu al-Quran.

Keimanan kepada nabi dan al-Quran disebut sebagai penghalang dari seseorang menjadi munafik, ini kerana nabi saw telah melarang mereka dari menjadi tali barut musuh. Selain itu, al-Quran juga menyatakan perkara yang sama banyak kali.

Namun demikian tidak hairan, mereka melakukan perbuatan tersebut kerana kefasikan mereka dan disebut bahawa ramai di kalangan mereka yang berbuat demikian.

Ustaz Dr Rosli Mokhtar

drrosli.com

tadabburwahyu.com

22 Rejab 1444

13 Februari 2023

🌟🌟🌟🌟🌟🌟

Untuk sumbangan pembangunan Tadabbur Wahyu:

TADABBUR WAHYU SOLUTION (Am Bank 8881052306539) Maklumkan sumbangan anda dengan whatsapp 01158935652

🌟🌟🌟🌟🌟🌟

Rujukan: al-Tafsir al-Kabir:al-Razi, al-Tahrir wa al-Tanwir:Ibnu Asyur, al-Manar:Rasyed Redha, al-Jamie li Aham al-Quran:al-Qurtubi, Fathu al-Bayan Fi Maqasid al-Quran:al-Qinauji. Al-Tafsir al-Munir: al-Zuhaili.

🌟🌟🌟🌟🌟🌟

Untuk terima Siri Tadabbur Wahyu sila whatsapp 01158935652

🌟🌟🌟🌟🌟🌟

Untuk Telegram taip Tadabbur Wahyu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lawati Sosial Media Dr Rosli

  • 1
  • 4
  • 12,737
  • 0