Roda Kehidupan - Dr Rosli Mokhtar

Dapatkan Koleksi Ebook Percuma Karya Dr Rosli Mokhtar


Roda Kehidupan

Tidak menjadi satu keajaiban jika seorang miskin yang melarat terbelenggu dengan hutang. Tetapi hari ini cerita tentang hutang dan muflis berkaitan dengan negara paling berpengaruh di dunia iaitiu Amerika.

Semalam, negara itu menarik nafas lega bila penggubal polisi bersetuju menaikkan had maksima hutang negara mereka. Namun demikian tindakan itu dilihat bukanlah penyelesaian kepada masalah ekonomi yang sedang melanda Amerika.

Di Mesir pula, rakyat negara itu sedang bersiap sedia untuk mengikuti perkembangan penghakiman bekas Presiden negara itu yang telah digulingkan. Diktator yang sangat digeruni itu kini berada dalam tahanan dan rakyat Mesir menuntut supaya hukuman mati dijatuhkan ke atas beliau.

Ke barat negara Firaun itu, rakyat Libya telah menukar kedudukan mereka kepada situasi menyerang dan kini menghampiri tempat persembunyian Ghadafi. Para pejuang kebebasan Libya yang sedia berkorban itu mara dengan lebih yakin untuk menguasai Tripoli.

Begitulah roda kehidupan, tiada kuasa mengatasi kuasa Allah dan tiada yang kekal selain Allah. Adapun manusia dan makhlukNya, sentiasa berhadapan dengan perubahan yang tidak dapat dielakkan sekaligus mengingatkan manusia kepada kelemahan diri mereka.
Subhanallah!!!
Pandangan anda dihargai

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lawati Sosial Media Dr Rosli

  • 1
  • 10
  • 11,806
  • 0