Respon Soalan Munsyhi Abdullah - Dr Rosli Mokhtar

Dapatkan Koleksi Ebook Percuma Karya Dr Rosli Mokhtar


Respon Soalan Munsyhi Abdullah

Ya program yang di anjurkan oleh kerajaan Selangor berkaitan Munsyi Abdullah amat baik sekali. Ini kerana Munsyi Abdullah adalah seorang tokoh yang boleh dikatakan hebat. Walaupun ada pihak menganggap beliau sebagai talibarut penjajah, tapi pada dasarnya karya beliaulah antara karya dalam bahasa Melayu yang boleh dibanggakan.

Namun demikian, saya tidak pelik kiranya hadirin tidak faham dengan isi kandungan program. Ini kerana ada beberapa sebab:
1- Para pelajar amat kurang terdedah dengan program berbentuk pemikiran, rata-ratanya program amat bersifat literal dan membincangkan isu sama yang dianggap maha penting, biasanya isu aurat, etika berpakaian dan seumpama dengannya. Bila pelajar di ajak berfikir maka masing-masing rasa tak keruan.

2-Majlis yang diadakan telah diganggu. Ianya bukan diganggu oleh puak pelampau tetapi program ilmiah hanya sebentar dan tidak cukup masa, yang berdikir barat lebih lama dari panel sebenar bercakap. Selain itu gangguan juga berlaku bila ada ahli panel yang tidak perlu.

3-Pelajar tidak membuat persediaan sebelum menghadiri forum. Bila tahu ada forum pakai pegi saja, sepatutnya kita keluar dari sikap lama yang hanya suka mengambil secara langsung, tanpa menganalisa dan sekadar mendengar. Sebaliknya apa yang patut dibuat ialah bila ada forum Munsyhi Abdullah, maka bacalah buku dan perkara berkaitan tokoh itu terlebih dahulu.

4- Paling kurang pelajar diharap dapat membaca buku karangan Munsyhi Abdullah. Antaranya ialah Pelayaran Abdullah. Jika terlalu sukar untuk membaca buku karangan asal, maka bacalah Pelayaran Abdullah yang telah dimodenkan bahasanya dan di terbitkan oleh PTS. Saya kira buku pelayaran Abdullah antara buku yang saya minati…. selamat membaca.
Pandangan anda dihargai

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lawati Sosial Media Dr Rosli

  • 0
  • 1
  • 13,381
  • 0