Perumpamaan Orang Yang Menderma - Dr Rosli Mokhtar

Dapatkan Koleksi Ebook Percuma Karya Dr Rosli Mokhtar


Perumpamaan Orang Yang Menderma

Dalam ayat 261 Surah al-Baqarah, Allah s.w.t memberi perumpamaan orang yang menderma seperti orang yang menanam sepohon pokok yang mempunyai tujuh dahan, setiap dahan itu mengeluarkan 100 biji hasil!!!

Dalam ayat 264 Surah al-Baqarah pula, Allah memberi perumpamaan bagi orang yang menderma tetapi telah kehilangan keikhlasannya. Amalan mereka diibaratkan seperti hujan lebat yang menimpa tanah yang berada di atas seketul batu besar. Hujan lebat itu membuatkan tanah-tanah itu hanyut dibawa air. Tanah-tanah itu diibaratkan dengan pahala yang sepatutnya didapati oleh penderma tetapi tiba-tiba hilang begitu sahaja.

Dalam ayat 265 pula Allah memperumpamakan orang yang menyumbang dengan ikhlas seperti kebun yang disirami oleh hujan, lalu membawa hasil mahsul yang berlipat kali ganda.

Dalam ayat 266 Allah s.w.t membuat perumpamaan dengan bertanyakan apakah kita mahu bila kita telah meningkat tua, ketikamana kita mengharapkan hasil sebuah kebun yang kita miliki, sementara anak-anak kita tidak mampu membantu kerana mereka tidak berada, tiba-tiba kebun yang penuh dengan tanaman dan hasil mahsul itu dilanda ribut dan akhirnya terbakar ditanah petir.

Betapakah kecewanya ketika kehilangan kebun yang menjadi punca pendapatan itu kerana untuk mendapatkan kebun sepertinya memerlukan modal dan tenaga yang banyak…begitulah perumpamaan bagi mereka yang menderma tetapi tidak ikhlas….. adapun bagi yang masih terpenjara dengan belenggu kebakhilan maka keadaannya jauh lebih buruk….

Pandangan Anda Dihargai

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lawati Sosial Media Dr Rosli

  • 2
  • 6
  • 11,798
  • 0