Nama Allah: Haruskah di Kongsi Bersama (2) - Dr Rosli Mokhtar

Dapatkan Koleksi Ebook Percuma Karya Dr Rosli Mokhtar


Nama Allah: Haruskah di Kongsi Bersama (2)

Dalam entry lepas kita telah ketahui bahawa asal usul manusia adalah beriman kepada Allah. Oleh itu masyarakat pertama manusia mengenali Allah dan selepas jenerasi bertukar manusia mula menyembah tuhan lain selain Allah. Adalah amat lojik jika kita katakan bahawa kesyirikan yang berlaku selepas zaman tauhid bukannya dalam bentuk meninggalkan kepercayaan kepada Allah secara menyeluruh tetapi kesyirikan berlaku dengan meninggalkan sebahagian asas kepercayaan kepada Allah tuhan sekelian alam.

Setelah kita faham situasi ini, barulah kita faham kenapa dizaman kenabian, Rasulullah tidak memeranggi penggunaan nama Allah dalam kehidupan orang bukan islam. Tidak ada sebarang larangan terhadap penggunaan ahli kitab samaada Yahudi, Kristian dan masyarakat arab musyrikin.

Selepas kita ketahui tindakan nabi itu, dapat kita fahami bahawa cadangan sesetengah pihak supaya penggunaan nama Allah disertai dengan nota bahawa ianya merujuk kepada Allah yang esa adalah satu cadangan yang tidak berlandaskan tindakan nabi.
Pandangan anda dihargai

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lawati Sosial Media Dr Rosli

  • 0
  • 2
  • 13,382
  • 0