Monahara....nafsu pun bergejolak (1) - Dr Rosli Mokhtar

Dapatkan Koleksi Ebook Percuma Karya Dr Rosli Mokhtar


Monahara….nafsu pun bergejolak (1)

Kalau pasal gambar di atas saya tak payah ulas panjang-panjang. Semua orang dah tahu tentang ceritanya. Saya tak mahu menambah umpatan terhadap masaalah rumah tangga orang, persoalan rumah tangga elok diselesaikan di mahkamah antara mereka berdua.
Kalau dah tak payah bincang mengapa pula saya meletakkan gambar beliau di atas sana? Jawapannya ialah saya terpaksa mengupas isu ini, tapi bukan persoalan rumah tangga mereka berdua. Apa yang saya nak ulas disini ialah kesan kes ini terhadap kesatuan umat Islam.
Saya sudah mula membaca blog-blog dari Indonesia yang tidak semena-mena mengutuk orang Malaysia, Kerajaan Malaysia dan memaki hamun keduanya. Sememangnya rasa kesatuan kenegaraan membuatkan mereka akan menyebelahi isteri muda yang ‘teranyanya’ itu.
Satu pelajaran yang saya ingin kongsikan disini ialah kita manusia ini seringkali bertindak ikhlas tapi tidak kena pada tempatnya. Saya percaya rakyat Indonesia yang marah dengan tindakan penderaan rakyat mereka merasakan mereka perlu marah dan meradang. Memang kezaliman mesti dihentikan.
Saya akui inya terbit dari hati yang ikhlas, cuma ada beberpa perkara yang saya ingin bincangkan. Pertama, benarkah penderaan itu berlaku? Mengapakah kita tidak serahkan keadilan mahkamah yang menentukan perkara ini?
Sudah tentu rakyat Indonesia akan berkata, mesti mahkamah Malaysia akan menyebelahi Malaysia. Saya katakan ya, benar, kemungkinan itu wujud. Kemungkinan itu wujud di Malaysia sebagaimana ianya wujud di Indonesia.
Saya berani berkata begitu kerana inilah sebenarnya masalah dunia Islam, kita sama-sama perlukan keadilan. Kita sama-sama dalam situasi serupa.
pandangan anda dihargai

About The Author

2 thoughts on “Monahara….nafsu pun bergejolak (1)”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lawati Sosial Media Dr Rosli

  • 3
  • 8
  • 11,823
  • 0