Method Qardawi: Apa Istimewanya? - Dr Rosli Mokhtar

Dapatkan Koleksi Ebook Percuma Karya Dr Rosli Mokhtar


Method Qardawi: Apa Istimewanya?

Dalam entry lepas kita telah menerangkan tentang usaha-usaha Dr Yusuf Qaradawi. Usaha-usaha itu diharapkan dapat diteruskan oleh generasi baru yang melalui proses kefahaman Islam dengan method yang betul.

Apakah keistimewaan tajdid atau pembaharuan yang dibawa oleh Qardawi? Wacana Ilmuan merasa terpanggil untuk menjelaskan apakah keistimewaan yang menyebabkan panggilan tajdidi yang dilakukan oleh beliau amat diperlukan oleh masyarakat Islam masakini.

1- Keistimewaan pertama ialah dakwah yang disarankan ialah satu aliran wasatiah. Memang siapa saja boleh meletakkan istilah yang menarik dan selogan yang indah-indah. Tapi apa yang menarik di sini ialah pengamalan wasatiah jelas diamalkan oleh beliau dalam menangani sesuatu polemik. Wasatiah bermakna sederhana. Sederhana dalam memahami nas, sederhana dalam memberi penyelesaian dan sederhana dalam membuat hukuman.

2- Keistimewaan kedua ialah beliau menuntut supaya ilmu menjadi panduan. Hukuman, pendirian dan keputusan diletakkan diatas dasar ilmu. Beliau menolak sebarang bentuk penyembahan terhadap sesama manusia. Ada aliran yang menyatakan bahawa keturunan tertentu lebih mulia dari manusia lain, oleh itu pemimpin umat Islam mestilah dibawa oleh kelompok itu, jelas sekali pemikiran sebegini bertentangan dengan hak manusia dan kemuliaan kemanusiaan. Kepimpinan menurut Qaradawi adalah milik orang berilmu.

3-Method Qardawi menjadi istimewa apabila beliau mengemukakan saranan untuk membaiki umat Islam dari sudutnya yang menyeluruh. Namun dalam pada itu ada perkara yang perlu diutamakan berbanding yang lain. Keadaan ini menuntut umat Islam agar tidak pernah jemu untuk membawa perubahan. Umat Islam tidak sepatutnya selesa dengan hanya melakukan beberapa jenis ibadat rutin atau lebih teruk lagi ada yang merasakan mereka telah terlalu baik dengan hanya mengamalkan beberapa amalan sunat sahaja.

Sebenarnya apa yang dibawa oleh Qarawai bukanlah sesutu yang baru dalam dakwah Islam tetapi beliau berjaya merealisasikannya dalam pemikiran dan tindak tanduk beliau sewaktu menangani berbagai masaalah. Method ini sebenarnya adalah resam ulamak-ulamak mujadid semenjak zaman dahulu kala.

Pandangan anda dihargai

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lawati Sosial Media Dr Rosli

  • 0
  • 3
  • 12,735
  • 0