Kekalahan Amerika di Iraq: Siapakah selepas mereka? - Dr Rosli Mokhtar

Dapatkan Koleksi Ebook Percuma Karya Dr Rosli Mokhtar


Kekalahan Amerika di Iraq: Siapakah selepas mereka?

Akhirnya tentera Amerika secara resmi mengistiharkan pengunduran mereka dari bumi Iraq. Setelah mengalami hampir 4500 korban, kerajaan Amerika memilih untuk berbut demikian, walaupun berdepan dengan pandangan umum yang akan melihat kelemahan dan kekalahan polis antarabangsa itu.

Bagi umat Islam Iraq, keganasan yang telah dilakukan oleh Amerika bukan sahaja tidak boleh dilupakan bahkan ketiadaan Amerika tidak sedikit pun dapat mengurangkan masalah mereka. Jika kedatangan Amerika telah menyaksikan 150,000 orang telah terkorban kecederaan, kemiskinan dan kemusnahan. Ketiadaan Amerika akan menyaksikan kehadiran lebih kuasa Iran dan berleluasanya keganasan yang dilakukan oleh kumpulan Syiah.
Membunuh, merogol dan merampas rumah dan harta Muslim Sunah adalah rutin yang telah sebati dalam kehidupan di negara Iraq. Jika kewujudan Amerika membuatkan mata dunia memahami kepayahan rakyat Iraq, maka ketiadaan mereka mungkin membuatkan dunia merasakan sebahagian masalah Iraq telah selesai. Kemelut Iraq sebenarnya masih jauh jalan penyesalannya dan rakyat Iraq berdepan dengan hari-hari yang tidak menentu, hanya Allah yang Maha Mengetahui apakah kesudahannya dan kemenangan tentunya akan berpihak kepada kebenaran.
Pandangan anda dihargai

1 thought on “Kekalahan Amerika di Iraq: Siapakah selepas mereka?”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lawati Sosial Media Dr Rosli

  • 6
  • 1
  • 12,812
  • 0