Isu semasa dan tugas dakwah - Dr Rosli Mokhtar

Dapatkan Koleksi Ebook Percuma Karya Dr Rosli Mokhtar


Isu semasa dan tugas dakwah

Isu orang kafir baca alquran semakin sejukk…begitulah cara masyarakat menangani sesuatu masaalah. Semuanya bermusiam, sekarang sibuk fikir nak larang bas beroperasi waktu malam sebab ada bas eksiden, dua tiga hari lagi senyaplah sapai ada eksiden lain pulak, tajuk yg sama akan keluar. Sebenarnya tabiat manusia memang begitu hangat-hangat tahi ayam. 

Sebab itulah sebagai seorang ustaz saya cuba untuk tidak terikut2 dengan cara suatkhabar. Mereka mencipta isu dan mempergunakan msyarakat utk tujuan penjualan suratkhabar. Apabila isu hangat maka suratkabarpun laku dan bonus utk mereka juga banyak. Selain itu mereka juga terpaksa menyokong pihak yg menjadi tuanpunya bagi syarikat suratkabar itu.

Amat berlainan dengan peranan seorang ustaz. Kita mengajar masyarakat apa yg merea patut tahu. Kita mengajar apa yang diperlukan oleh orang. Jika orang minat dgn sesuatu tetapi ianya kurang penting maka kita perlu tahu bagaimana menangani keadaan itu.

Ada orang minat berzikir, dia mahu hanya pelajaran2 berkaitan zikir saja kalau cakap pasal lain mereka akan pandang dengan sinis. Kata mereka itu tak penting yg penting zikir dulu. Ada juga masyarakat yg suka tentang fadilat saja, jika cakap pasal politik mereka kata yg dalam pun tak selesai. Apa yg banyak jugak saya temui ialah masyarakat yg minat politik saja. Kalau kita ceramah pasal kerajaan tak betul merekka akan seronok tapi bila muhasabah kata kita tak betul maka mereka akan melebelkan anda sebagai anti gerakan Islam.


Selain daripada mengupas persoalan yg menjadi syilibus kita sebagai ustz, isu semasa tidak boleh dilupakan. Ini kerana Islam tu tugasnya menyelesaikan permasaalahan semasa, bezanya masaalah semasa yg patut dikupas ialah masaalah semasa yg sebenar, bukan yg diterajui oleh peniaga berita.

Nampaknya tanggungjawab sebagai ustaz ini agak berat juga bebannya. Mudah-mudahan Allah memberikn kekuatan untuk dipikul selagimana sedikit sebanyk ilmu yang Allah berikan ini ada dipelihara.Ya Allah permudahkan urusan, berikan pertolongan dan terimalah amalan kami.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lawati Sosial Media Dr Rosli

  • 0
  • 3
  • 12,735
  • 0