Dua Nikmat Allah - Dr Rosli Mokhtar

Dapatkan Koleksi Ebook Percuma Karya Dr Rosli Mokhtar


Dua Nikmat Allah

Aidilfitri dan Hari Kebangsaan adalah dua kemenangan yang merupakan anugerah Allah kepada kita. Kemenangan terhadap hawa nafsu dan kemenangan terhadap penjajah.
Besar dan pentingnya kemenangan mengatasi hawa nafsu, telah diterangkan oleh al-Quran dalam bentuk menceritakan bahaya Hawa Nafsu:
وقال تعالى : ( ولا تتبع الهوى فيضلك عن سبيل الله ) ص : 26.
Maksudnya: Jangan kamu mengikut hawa nafsu kerana ia akan menyesatkan kamu dari jalan Allah.
Ketika seorang muslim berpuasa, dia telah membentuk dirinya meluruskan naluri kearah fitrah yang benar dan jalan Allah yang lurus. Dia mengajar dirinya untuk tunduk kepada Allah dalam segenap perkara, melentur diri untuk meninggalkan keperluan jasad demi mendapat ketinggian rohani.
Besar dan pentingnya nikmat kemerdekaan diterangkan oleh Allah dalam bentuk janji memberi kuasa kepimpinan kepada orang-orang yang beriman dan beramal soleh:
وَعَدَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنكُمْ وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَيَسْتَخْلِفَنَّهُم فِي الْأَرْضِ كَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ وَلَيُمَكِّنَنَّ لَهُمْ دِينَهُمُ الَّذِي ارْتَضَى لَهُمْ وَلَيُبَدِّلَنَّهُم مِّن بَعْدِ خَوْفِهِمْ أَمْناً
Maksudnya:
Allah berjanji kepada orang-orang beriman dan beramal soleh dengan mendapat kuasa pemerintahan di bumi sebagaimana yang telah diberikan kepada kaum terdahulu, Allah akan tegakkan agama mereka yang diredai olehnya dan Allah akan tukarkan ketakutan mereka kepada aman.
Dengan nikmat kemenangan terhadap musuhlah maka agama Allah dapat ditegakkan dan rupa bangsa muslim dapat dijelmakan. Nikmat kemenangan mengatasi musuh mungkin sering dilupai apabila berlalu masa yang lama terhadap zaman penjajahan, oleh itu tidak hairanlah jika ramai jenarasi muda yang memandang sepi terhadap nikmat ini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lawati Sosial Media Dr Rosli

  • 0
  • 2
  • 13,382
  • 0