cerai taklik 2 - Dr Rosli Mokhtar

Dapatkan Koleksi Ebook Percuma Karya Dr Rosli Mokhtar


cerai taklik 2

nampaknya kita smbung lagi pasal tajuk cerai taklik. Yang dimaksudkan dgn taklik tu ialah mengaitkan perceraian dgn sesuatu perkara seperti yg telah diterangkan. apa pendapat ulamak dalam soal ini? 

yang diamalkan di malaysia ialah talak jatuh bila sesuatu yg dikaitkan itu berlaku. bila suami kata kepada isteri jika engkau bercakap dgn jiran itu maka kamu tercerai. maka jatuhlah talak satu, jika isteri bercakap dgn jiran tersebut.

Namun demikian terdapat dua pendapat lagi dalam persoalan ini. sebahagian ulamak berpendapat talak jatuh jika suami berniat untuk menceraikannya. pendapat terakhir ialah talak tidak jatuh langsung.
mengapa berlakunya perbezaan pendapat sedemikian rupa? jawapannya ialah kerana tidak ada dalil yg terang dalam bab ini. yg ada dalil umum sahaja. 
dalil pertama hadis al mu’min inda syurutihim. hadis riwayat abu daud
bagi mereka jika perkataan taklik itu bererti janji atau sumph yg mesti dipatuhi atau berlaku kesannya keatas org yg mengucapkannya.
dalil kedua ialah hadis 3 perkara yang gurawannya berlaku dan bersungguh2 padanya juga dikira bersungguh sungguh, nikah,cerai dan rujuk. hadis ini daif disemua riwayat
ringkaskan cerita ialah saya amat berharap agar pihak berkuasa agama melihat semula undang2 menggunakan cerai taklik kerana ianya amat menyusahkan masyarakat.
kedua dalil umum sahaja yg ada dan tidak ada dalil khusus dan ketiga perinsip perkahwinan ialah satu perjanjian, ianya tidak berlaku dengan gurau senda dan keraguan begitu juga perceraian, sepatutnya perceraian hanya akan berlaku jika suami benar2 ingin menceraikan isterinya. pendapat begini diamalkan oleh negara2 arab seperti libya,maghribi sementara pendapat pertama di amalkan disaudi.
disebabkan hukum ini melibatkan persoalan pentadbiran maka pemerintah berhak mengenakannya mengikut ijtihad mereka kecuali perkara ini beum sampai lagi ke pengetahuan mereka. pada ketika itu bolehlah sesiapa yg mengalami masaalah ini untuk mengikut pendapat ustz yg mereka tanya.
 Saya rasa sudah sampai masanya hukum hakam dimalaysia disesuaikan dgn keadaan masyarakat dan dibebaskan drp belenggu merujuk kitab fekah furu’ dan tidak melihat pada hujjah2 sebenar yg menjadi sandaran para ulamak. bukan kita katakan ulamak itu tidak berwibawa tapi kesuburan ilmu dan garapannya melampawi tembok ketaasuban biar bagaimana hebatpun seorang manusia.
wallahua’lam

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lawati Sosial Media Dr Rosli

  • 1
  • 8
  • 11,823
  • 0