bolehkaah orang kafir membaca alquran 3 - Dr Rosli Mokhtar

Dapatkan Koleksi Ebook Percuma Karya Dr Rosli Mokhtar


bolehkaah orang kafir membaca alquran 3

Dalam perbincangan yang lepas kita telah meliht isu orang kafir bca quran. Isunya bukan kerana mereka kafir tapi lebih kepada penghinaan dan penyalahgunaan. Komen saya antaranya ialah mempergunakan alquran untuk tujuan2 yang bersifat menundukkn makna alquran kepada kehendak yang telah ada terlebih dahulu. Atau dalam bahasa yang mudah ialah memperalatkan alquran.

Pada waktu itu alquran bukan panduan tetpi alat untuk diguakan bagi menyokong atau mengutuk orang tertentu yang tidak sehaluan. Perbuatan mempergunakan al quran tidk boleh diterima samaada dilakukan oleh orang kafir atau orang Islam sendiri.

Hari ini saya ingin meluaskan skop perbincangan ini. Ini kerana pada pandangan saya menggunakan alquran, hadis dan agama dengan cara yang tidak beretika berlaku secara berleluasa. Yang melakukan perbuatan itu pula adalah orang Islam.

Mereka menggunakan quran,hadis dan agama antaranya adalah dalam pemasaran barangan jualan atau produk mereka. Ramai juga dikalangan mereka tu ustaz. Contoh yg saya boleh sebut ialah bila mereka ada produk kesihatan. Untuk mereka menjual kepada pasaran org Islam mereka mula menggunakan istilah makanan sunnah misalnya.

Makna sunnah dalam masyarakat melayu dan malaysia mengandungi unsur keagamaan dan ibadat. Bila produk itu dinamakan makanan sunnah maka ianya mengandungi makna keagamaan dan memakannya mendapat kelebihan disisi alllah.

Org ini mungkin akan menjawab: sememangnya madu, kurma dan zabib ada dalam quran dan sunnah.
Jawapannya ialah betul: sebagaiana allquran juga menyebut sayur-sayuran dan buah-buahan. (fawakih)…apa kata kalau penjual buah-buahan mempromosikan buah2an itu dengan kata makanan alquran atau makanan islam. penjual sayur juga akan turut sama dan penjual gandum juga akan berbuat demikian kerana makanan asasi nabi ialah gandum.

Lebih menghinakan lagi, dan lebih kotor lagi apabila ada dikalangan orang islam yang sanggup memasarkan produk yg telah dibacakan dengan ayat-ayat alquran. bukan setakat itu sahaja, ada yang mengandungi satu juzuk alquran dan ada yang dibacaan dengan 10 juzuk. ada yg dibacakan dngan 30 juzuk. Selain itu ada produk yg dibacakan oleh 10 haafiz dan ada pula 40 hafiz. Sudah tentu harga akan mengikut dos yang dimasukkan didalam produk tersebut.

Apa pendapat anda jika sebuah restoran akan menyediakan seorang ustaz sepenuh masa yang kerjanya membaca ayat2 alquran pada makanan yang dimasak sebelum dihidngan kepada pelanggan. Sudah tentu restoran itu akan dipnggil restoran Islam.

Dipendekkan cerita, saya menyeru sekali lagi pihak berkuasa agama samada jakim atau pihak berkuas agama negeri supaya menangani masaalah ini melalui prose perundangan. Perluu diadakan undang2 melarang mempergunaan alquran untuk tujuan perniagaan.
wallahuaklam

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lawati Sosial Media Dr Rosli

  • 0
  • 2
  • 13,382
  • 0