Asas Kefahaman Islam (15) - Dr Rosli Mokhtar

Dapatkan Koleksi Ebook Percuma Karya Dr Rosli Mokhtar


Asas Kefahaman Islam (15)

Polemik Ketiga: Salaf dan Kalaf
Antara polemik yang menjadi perbincangan di sepanjang sejarah umat Islam ialah Salaf dan Khalaf. Perselisihan ini kadangkalanya biasa dan kadangkala pula menjadi sengit. Untuk itu, perlu kita tahu apakah perkara sebenar di sebalik polemik ini. Sebelum kita membincangkan isu ini eloklah kiranya kita melihat dua situasi yang berbeza.
Pertama: Generasi sahabat hidup bersama nabi s.a.w mereka pula berbahasa Arab. Selain itu Allah telah menyediakan mereka dengan sifat-sifat yang begitu positif sebelum mereka masuk Islam lagi. Contohnya mereka mempunyai pengorbanan yang tinggi, kebernian, keikhlasan dan banyak lagi sifat mulia. Oleh itu pemikiran mereka juga amat hebat.
Kedua: Generasi yang datang selepas mereka telah kehilangan beberapa ciri kehebatan dan keistimewaan itu tadi. Contohnya mereka tidak dapat melihat sendiri perlakuan nabi dengan mata mereka. Mereka tidak lagi menguasai bahasa Arab seperti generasi sahabat. Kehidupan mereka juga banyak yang berubah lantaran perluasan kuasa Islam di seluruh pelusuk dunia.
Keadaan yang dinyatakan tadi telah memeri kesan terhadap pemikiran golongan terkemudian. bersambung…
Pandangan anda dihargai

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lawati Sosial Media Dr Rosli

  • 0
  • 3
  • 12,735
  • 0