- Dr Rosli Mokhtar

Dapatkan Koleksi Ebook Percuma Karya Dr Rosli Mokhtar


1-1

Assalamualaikum kepada para sahabat dan tetamu.
Hari ni saya memilih tajuk 1-1. Walaupun sebenarnya agak banyak tajuk yang saya nak kupas, ada yang dah ketinggalan terutamanya bila melibatkan isu politik. Apa pula agaknya 1-1 ni ya? Sudah tentu ada sahabat yang tertanya-tanya.

Emm…hidup ni memang begitu…ada pasangannya. Ada peristiwa sedih dan gembira. Ada baik dan ada buruknya. Nampaknya hukum alam ini kena juga pada kita dan akan terus berlaku. Itu juga tandanya kita ni makhluk yang lemah, tidak boleh lari langsung dari hukum alam yang telah ditetapkan oleh Allah.

Sebenarnya hari ini saya mengalami satu berita gembira dan satu berita sedih. Kalau gembira dan sedih tu melibatkan kehidupan personal saya, saya rasa tak lah perlu sangat untuk di paparkan disini kerana seperti saya katakan tadi, banyak tajuk2 yang sedang menanti dan menunggu gilirannya, seperti orang beratur nak beli tiket bas musim cuti sekolah pulaknya.

Berita gembira ini ialah berita gembira untuk semua umat islam sebenarnya. Tengahhari tadi ada satu majlis pengislaman seorang saudara baru. Lelaki muda berbangsa India berumur awal 30an. Sebenarnya dia lama duduk di tepi saya tapi kami tak berbual banyak kerana saya mulanya tak tahu dia saudara baru dan saya sedang sibuk dgn komputer(siapkan assgmt).

Setelah tahu dia saudara baru, barulah saya bertanya latar belakangnya. Rupanya dia telah berumahtangga dan ada seorang anak. Isterinya tidak menerima islam. Maka undang2 baru terlaksanalah, nampaknya anaknya tidak dikira Islam.

Apa yang saya nak fokus disini ialah agama ini akan terus ada pengikut dan pendokongnya kerana Allah telah beri jaminan. Kalau nak kira saban hari kita dgr kerenah org Islam dan penganut agama Islam buat hal, tapi allah lah yg memberi hidayat. Saya tak dapat buat apa-apa, saya dah pilih Islam makan kesan yang akan datang itu Allah saja yang tentukan. Begitulah bunyinya kata2 saudara baru yg belumpun lagi secara rasmi memeluk Islam.

Mungkin saya ni jenis tak tahan sabar saya amat cepat menitiskan air mata jika melihat situasi pengislaman. Mujurlah dalam majlis tadi saya dapat menahan air mata saya. Orang pun ramai.
Kalau tak kerana computer saya yg masih belum diprogramkan dgn hp saya sudah tentu saya akan muatkan majlis yang amat bermakna itu.

Kalau itu berita 1 maka apa pula yang 1 lagi. Sebenarnya dalam kegembiraan menyambut kedatangan sahabat baru itu bercakap2 lah kita tentang keadaan murid dan perkembangan mereka. Terbukalah tajuk anak2 buah kami yang baru convert ni.

Terbukalah cerita bagaimana baru saja salah seorang saudara baru yg telah Murtad (wanauzubillah) dia ni sebenarnya baru masuk Islam. Kalau tak silap saya berasal dari Perak. Berbangsa Cina. Rupanya dia telah terpedaya dengan bantuan kewangan dari pihak paderi. Saya tersentak juga dgn cerita tu lalu meminta perincian dari kawan2. Sebab kita tak bantu dia ke? Tidak jawab seorang kawan. Dia dah dapat berbagai bantuan, motornya dah beli cash, dapat 20,000 bantuan dari pejabat agama dll. OOO begitu… sedih dan hiba juga rasanya kerana tidak dapat menjadi benteng Islam dari dicerobohi.

Apa yang saya nak ungkitkan juga sebagaimana yang telah saya sebut sebelumni, bukan tak ada undang2 di Malaysiani, org agama lain tak boleh kembangkan agama mereka kepada orang Islam. Tapi apa kan daya jika kita kata gitu dengan cepat payung agama di negara kita ni akan bagi alasan berjela bahawa mereka tak ada kuasa la dan bla…blaa…blaaa.

pandangan anda dihargai

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lawati Sosial Media Dr Rosli

  • 1
  • 8
  • 11,823
  • 0