- Dr Rosli Mokhtar

Dapatkan Koleksi Ebook Percuma Karya Dr Rosli Mokhtar


Fatwa Pengharaman Ziarah Quds

Relevenkah lagi fatwa itu? Saya menggesa para ulamak mengkaji semula fatwa mengharamkan menziarahi masjid aqsa, dalam fatwa tersebut mereka menggunakan hujjah bahawa Israil menggunakan wang yang dibayar sebagai visa dan segala cukai untuk mengkayakan negara Yahudi tersebut. Jika kiat melawat Aqsa maka kita memberikan kepada Yahudi sumber pendapatan

Namun demikian saya melihat bahawa hasil yang mereka dapati adalah jauh lebih kecil jika dibandingkan dengan kepentingan yang didapati jika jalan ke Quds di buka. Jika umat Islam melancong ke Quds, maka akan wujudlah ikatan antara Masjid al Aqsa dengan jiwa umat Islam. 

Segala berita dan cerita akan dapat disampaikan oleh seluruh muslimin di pelusuk dunia. Orang-oang Islam di Quds juga akan dikunjungi oleh saudara2 mereka dari segenap pelusuk dunia yang akan sudah tentu menguatkan semangat mereka untuk mempertahankan bumi pandangan anda dihargai.
Dengan menziarahi Quds hati umat Islam akan lebih dekat untuk membelanya lebih-lebih lagi bila melihat sendiri kekejaman Israil terhadap umat Islam , wajarkah?

2 thoughts on “”

  1. cadangan yang baik.Fatwa mengharamkan memberi sumber kepada yahudi secara langsung.banyak lagi sumber sumber yang mengayakan yahudi kita tak perasan.- nuar kenitra

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lawati Sosial Media Dr Rosli

  • 0
  • 2
  • 13,382
  • 0