- Dr Rosli Mokhtar

Dapatkan Koleksi Ebook Percuma Karya Dr Rosli Mokhtar


Asas Kefahaman Islam (11)
Setelah anda memahami perkara-perkara penting berhubung asas pemikiran dan sumber rujukan dalam Islam, sekarang sampai pula masanya untuk saya terangkan polemik-polemik penting. Polemik ini sering timbul dalam masyarakat dan jika tidak difahami dengan baik akan membawa seribu satu masaalah.
Polemik Pertama: Perbezaan Pendapat dan mazhab
Isu ini jika tidak ditangani dengan baik akan melumpuhkan kekuatan orang Islam. ini kerana polemik perbezaan pendapat dan mazhab sering kali membawa kepada pergaduhan dan perpecahan. Bahkan boleh mengheret kepada peperangan dan pembunuhan.
Sebelum membincangkan isu ini, kita perlu kembali melihat beberapa asas yang telah disepakati ulamak:
1-Persoalan khilafiah atau perselisihan ulamak yang bukan dalam masaalah asas agama adalah perselisihan yang berbentuk kepelbagaian bukan pertentangan.
2-Kata-kata sarjana Islam walau bagaimanapun hebatnya mereka, bukanlah sesuatu yang tidak boleh dipersoalkan, dikaji, diterima atau ditolak. Ini kerana Islam tidak meletakkan seseorang sebagai hujah kepada orang lain selain daripada nabi s.a.w.
3-Kata-kata ulamak yang menghukum seseorang dengan sesat, fasik ,bidah atau kufur tidak diterima secara bulat-bulat tetapi mestilah melihat kepada hujah dan kebenaran.
pandangan anda dihargai

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lawati Sosial Media Dr Rosli

  • 7
  • 0
  • 12,808
  • 0