- Dr Rosli Mokhtar

Dapatkan Koleksi Ebook Percuma Karya Dr Rosli Mokhtar


Asas Kefahaman Islam (13)
Polemik kedua yang sering tenggelam timbul dalam masyarakat ialah persoalan bid’ah. Polemik ini kadangkalanya menjadi isu hangat yang memanaskan suasana. Kadangkala tersembunyi dan tidak mendapat perhatian yang berat.
Polemik sangat perlu ditangani dengan baik. Ini kerana polemik ini merupakan cabang dari persoalan kepelbagaian pandangan dan mazhab. Sebarang kegagalan dari menerangkan isu ini dengn baik akan menjadi satu perbincangan yang sia-sia kerana disana akan berlaku perselisihan yang merugikan.
Pendirian umat Islam ialah sememangnya menentang pengamalan bid’ah. Ini kerana Rasulullah berkali-kali mengutuk perbuatan bid’ah. Baginda mengutuk perkara bid’ah.
Bagaimana saya mengatakan isu bid’ah adalah persoalan kepelbagaian pandangan sedangan ada hadis sahih yang mengatakan setiap bid’ah adalah sesat dan setiap yang sesat balasannya neraka?
Ya memang benar hadis tersebut sahih, tapi masaalahnya ialah ulamak tidak sepakat dalam mentakrifkan apakah itu perkara bid’ah. Nampaknya memang senang sebab kita baca setiap bidah itu sesat. Tapi apakah itu bid’ah. Disini, para ulamak mentakrifkannya dengan persepsi masing-masing. Untuk melihat secara terperinci lihatlah kitab-kitab rujukan.
Persoalan bid’ah pada asasnya mengandungi tiga titik utama.
1-Pertama perkara-perkara yang disepakati oleh ulamak sebagai bid’ah
2-Kedua Perkara yang disepakati sebagai tidak bid’ah
3-Ketiga perkara yang tidak disepakati samada ianya bid’ah atau tidak
Saya berharap sangat supaya pembaca mahir dengan perkara asas ini, kalau dah mahir tak perlulah saya terang acap kali, untuk itu kita akan sambung lagi insyaallah.
pandangan anda dihargai

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lawati Sosial Media Dr Rosli

  • 1
  • 4
  • 12,737
  • 0