- Dr Rosli Mokhtar

Dapatkan Koleksi Ebook Percuma Karya Dr Rosli Mokhtar


Gerhana Matahari

Gerhana matahari hari ini disambut di negara-negara yang mengalaminya dengan berbagai upacara. Di India, berbagai kepercayaan terhadap gerhana dianuti oleh penduduk negara itu.

Walaupun orang Melayu di Malaysia sudah menganut Islam sekian lama, namun masih ada lagi segelintir masyarakat yang menganut saki baki ajaran syirik berkaitan gerhana. Kepercayaan ini tidak sebenar kerana gerhana matahari terjadi akibat fenomena alam yang amat tabie. Sebagai mana matahari bergerak dari ufuk ke ufuk maka begitu jugalah terjadinya gerhana.

Setakat yang saya tahu negeri-negeri di Malaysia mempunyai ahli falaaknya, mereka membelanjakan peruntukkan yang banyak untuk tujuan membangunkan ilmu falak dan kedatangan gerhana diketahui lebih awal lagi, walaupun begitu setakat ini tiada sebarang gesaan untuk mengadakan solat Khusuf atau solat gerhana.

Semenjak beberapa tahun saya telah menyuarakan rasa tak setuju untuk meletakkan tugas falak dibawah pejabat mufti. Bagi saya ilmu falak telah mempunyai peruntukan besar oleh kerajaan dibawah Plineterium negara, mengapa pula setiap negeri perlu menubuhkan jabatan falak sendiri, lebih saya tak setuju lagi ialah bila negeri-negeri ini memperuntukkan perbelanjaan yang besar dengan menghantar setiap imam menjalani kursus falak. Perlukah setiap imam memahami ilmu falak?

Bagi saya ianya tidak perlu, ilmu falak ialah ilmu astronomi, jika pejabat agama negeri mahu sangat ada pegawainya mahir dalam ilmu ini maka letakkan saja beberapa oraang pegawai atau penyelidiknya di Plineterium negara habis cerita. Ada baiknya budjet yang besar itu digunakan kepada membangunkan ilmu yang lebih kritikal keperluannya. Saya amat berterima kasih kepada bekas menteri besar Selangor Dato’ Khir Toyo kerana menolak cadangan mendirikan balai cerap yang berharga jutaan ringgit.

Pandangan anda dihargai

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lawati Sosial Media Dr Rosli

  • 0
  • 2
  • 13,382
  • 0