- Dr Rosli Mokhtar

Dapatkan Koleksi Ebook Percuma Karya Dr Rosli Mokhtar


Penawar H1N1

Sungguh ramai orang demam sekarang ni. Disebabkan cuacakah atau H1N1 telah tersebar? Semenjak 3 minggu lepas saya juga mengalami demam. Seluruh tubuh terasa sakit dan badan amat lemah sekali. Namun demikian, disebabkan tugas-tugas yang cukup banyak menyebabkan saya terpaksa meringankan badan dan melupakan seketika kelemahan.

Apa yang saya dapat lakukan ialah sebaik saja balik kerumah terus berehat dan meminum susu dan memakan kurma. Sememangnya itulah antara makan saya setiap hari. Beberapa hari yang lepas saya rasa agak tidak tahan dengan tubuh yang semakin lemah, kalau boleh tak mahu keklinik tapi jangan sampai membahayakan diri.

Saya pun ke klinik panel untuk mendapatkan rawatan. Sebaik saja sampai di klinik saya terkejut. Pesakit sampai keluar klinik menunggu giliran. Saya masuk dan bertanya kepada nurse, bila boleh dapat giliran? Mungkin 3 pagi. Kata nurse itu keletihan. Bila lagi keadaan macam ni? Tanya saya. Semenjak 2 minggu lagi. Kata salah seorang nurse.

Saya pun balik dan tak jadi mengambil rawatan. Saya menangguhkan hasrat saya untuk mendapat rawatan dan balik berehat sahaja. Sebelum tidur, seperti biasa saya mengambil susu dan pada kali ini saya meminum Panadol soluble. (pertama kali saya minum ubat ini

Malam itu saya tidur dengan nyenyak dan bangun dengan tubuh yang sungguh cergas, cuma masih ada batuk-batu. Batuk saya sememangnya cukup kuat dan menyakitkan. Pada malam seterusnya saya membawa seorang adik saya yang tinggal berhampiran ke klinik kerana athsma.

Doktor memberi ubat dan dalam masa yang sama mengatakan bahawa amalan membasuh hidung adalah baik untuk kesihatan. Ianya boleh merawat athsma. Saya yang mendengar perbualan itu juga menyampuk. Ya kata saya. Nabi Muhammad s.a.w. juga menyuruh kita membasuh hidung. Doktor India mengangguk-anggukan kepalanya.

Sekembali ke rumah saya teringat kata-kata doktor tersebut dan cuba mengamalkannya, tambahan pula saya tahu ada hadis yang menyuruh kita istinsyhaq dan istinthar (basuh hidunh) sebaik sahaja bangun tidur.

Apa yang saya buat? Saya letak secawan air dan masukkan garam hingga air terasa masin. Sedut air dalam cawan dengan hidung dan hembuaskan keluar (jangan hembus dalam gelas kerana air telah kotor) Lakukan sehingga habis secawan air.

Tengahhari nanti lakukan sekali lagi, tapi kalau tak ada garam gunakan air biasa. Masa hendak tidur lakukan sekali lagi dan sebaik2nya dengan garam. Mengapa garam? Kerana garam boleh membunuh bektiria. Masa ambil air sembahyang pun buat juga, memang sunat tu tapi ramai yang tak buat. Emm alhamdulillah setelah mengamalkannya selama 3 hari sahaja, batuk saya hanya tinggal sedikit-sedikit sahaja. Biasanya saya akan batuk berbulan-bulan dan ada kalanya sampai setahun.

Anda yang mengamalkan petua ini taklah perlu membayar apa-apa fee kepada saya eekek..sebaliknya saya akan gembira kalau anda sembuh. Kaedah ini bukanlah petua yang tidak berasas tetapi amat saintifik kerana virus yang tersebar melalui udara akan melalui hidung dan garam akan bertindak sebagai pembunuhnya.

Mungkinkah ini adalah satu penemuan terhadap penawar H1N1?

berangan pulak ustaz ni…kata seorang kawan….

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lawati Sosial Media Dr Rosli

  • 3
  • 1
  • 12,812
  • 0