- Dr Rosli Mokhtar

Dapatkan Koleksi Ebook Percuma Karya Dr Rosli Mokhtar


Binatang apa tak kena selsema??

Para saintis sekarang mula bercakap pula tentang selsema anjing. Sebelum ni selsema burung. Sekarang hebat pula dengan selsema babi. Di Kelantan ada sejenis demam lagi iaitu demam Kura. Bagaimanapun virus demam Kura bukan datang dari kura-kura tapi nama bagi demam Malaria dalam loghat Kelantan.

Sebenarnya selsema anjing adalah diseabkan oleh virus AH3N8. Virus ini mula dikesan semenjak 40 tahun yang lampau. Tapi pada asalnya virus ini menyerang kuda. Virus ini merebak dengan cepat menyebabkan kuda banyak yang kena selsema lalu dipanggil selsema kuda.

Selepastu virus ini mula memasuki badan anjing dan mengubahsuai dirinya untuk menyerang sistem pertahanan badan anjing. Adalah dibimbangi kalau-kalau virus ini akan terus menyesuaikan diri dengan badan manusia dan membolos sistem pertahanan badan manusia.

Kalau semua binatang boleh kena selsema, maka binatang apakah yang tak akan kena selsema? Apa agaknya?…Fikirkan…Jawab dalam ruangan komen dan saya akan bagi jawapannya esok ya.

About The Author

8 thoughts on “”

  1. ada yang mengatakan virus2 ini dicipta secara biologi didalam makmal,kemudian disebarkan kepada haiwan.kemudian mereka yang mencipta virus ini ,mencipta pula anti virusnya.seakan sama dengan virus trojan,cecacing dsb yang menyerang sistem komputer.lepas tu mereka pula yang mencipta anti virus.semua bisness.yahudi ni bukan kira nyawa ke apa,asalkan dapat duit dan untung.kalau kita kaitkan dengan serang world trade centre 11 sept dulu berapa banyak nyawa terkorban asalkan kepentingan yahudi dan amerika untuk menyerang pejuang2 islam di negara-negara islam ada justifikasinya-nuar kenitra

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lawati Sosial Media Dr Rosli

  • 1
  • 10
  • 11,806
  • 0