- Dr Rosli Mokhtar

Dapatkan Koleksi Ebook Percuma Karya Dr Rosli Mokhtar


H1N1 di Mekah

Islam Online melaporkan berlaku kekurangan terhadap penghuni hotel mewah di tanah suci Mekah sebanyak 40%. Ini adalah berikutan penyakit H1N1 yang menyerang masyarakat dunia hari ini.Kerajaan Arab Saudi juga telah mengeluarkan arahan supaya kanak-kanak 12tahun kebawah dan orang tua 65 tahun keatas tidak hadir ketanah suci. Ini kerana kedua-dua golongan ini mudah dijangkiti kuman. Pihak berkuasa juga mensyaratkan keadaan kesihatan stabil untuk menmasuki negara Saudi.

Satu fenomena yang sebaliknya berlaku, iaitu kehadiran masyarakat golongan ‘biasa’ menyaksikan pertambahan sekali ganda ramainya. Hotel-hotel biasa yang didiami oleh orang kebanyakan menyaksikan peningkatan pengunjung ketika mana hotel mewah mengalami kerugian.

Pihak berkuasa Arab Saudi juga tidak menjangkakan kehadirn ramai yang melebihi 300,000 orang, sekaligus menolak kemungkinan bilangan pengunjung tanah suci pada Ramadan kali ini berkurangan. Sehingga kini 2000 kes H1N1 telah dilaporkan di Arab Saudi melibatkan 14 kematian.

Kehadiran ramai umat Islam dari golongan biasa disebabkan tindakan banyak syarikat pengurusan haji dan umrah yang bertindak menurunkan harga pakej yang ditawarkan. Para penggunjung yang rata-rata terdiri dari ‘orang biasa’ sanggup menghadapi apasaja risiko asalkan mereka dapat mengerjakan ibadat umrah yang sekian lama dinantikan. Berkata pula sebahagian pegawai haji dan umrah Arab Saudi: Ini buktinya orang kaya takut mati..

Pandangan anda dihargai

2 thoughts on “”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lawati Sosial Media Dr Rosli

  • 3
  • 1
  • 12,812
  • 0