- Dr Rosli Mokhtar

Dapatkan Koleksi Ebook Percuma Karya Dr Rosli Mokhtar


Peperangan Badar al Kubra

Peperangan badar berlaku pada 17 Ramadan pada tahun ke dua hijrah. Peristiwa peperangan Badar seperti juga setiap detik dari kehidupan Baginda s.a.w mengandungi 1001 macam pengajaran berguna buat manusia.

Disinilah terserlahnya rahsia pengutusan rasul dari kalangan manusia sendiri. Kalau nabi tu malaikat, sudah tentu baginda tidak perlu berperang atau bersusah payah mengatur strategi dan merancang segala macam taktik bagi mengalahkan musuh.

Lihatlah, walaupun baginda merupakan seorang rasul yang menerima wahyu, tapi baginda mengatur strategi perang dan melakukan persediaan sebelum berperang. Dalam semua keadaan ini baginda bermusyarat dengan sahabat baginda s.a.w. Jika difahami sekali imbas, mengapa pula baginda bertanya kepada sahabat tentang langkah menghadapi musuh? Bukankah baginda ada wahyu yang memandu dan mengajar? Mengapa allah tidak turunkan arahan dalam memandu mereka dalamsetiap pergerakan dan langkah? Bukankan inilah saat genting umat Islam menghadapi musuh?

Tidak kurang juga dikalangan pencinta Islam yang menjadikan peristiwa Badar sebagai hujjah untuk menolak keterlibatan dalam sistem demokrasi. Kata mereka ‘Islam tidak mementingkan bilangan, lihatlah bilangan orang Islam dan kafir dalam peperangan itu. Islam mementingkan kualiti, sementara kuantiti itu tidak penting.

Dengan membuat kesimpulan mudah itu tadi pihak ini mengistiharkan perang kepada gerakan yang menggunakan demokrasi sebagai jalan untuk menyampaikan apa yang dirasakan baik oleh mereka. Apa yang saya dapat simpulkan ialah mudahnya sesetengah orang membuat kesimpulan dalam perkara agama. Apabila mereka telah mempunyai pendirian tertentu, maka setiap berita dan ceita yang diraskan sesuai untuk menyokong hujah mereka akan disorotkan sebagai dalil…alangkah perlunya umat ini pada tajdid dan kupasan berkecuali…semoga dapat dilanjutkan lagi perbincangan ringkas ini.

Pandangan anda dihargai

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lawati Sosial Media Dr Rosli

  • 0
  • 2
  • 13,382
  • 0