- Dr Rosli Mokhtar

Dapatkan Koleksi Ebook Percuma Karya Dr Rosli Mokhtar


Mengharapkan Pahala Amalan

Bolehkah mengharaapkan pahala dari amalan? Tiada siapa yang mengatakan tidak boleh mengharapkan pahala dari amalan. Pesoalan yang dibahaskan ialah manakah yang afdal taat kepada Allah dengan mengharapkan anjaran atau tidak.

Yang jelasnya ialah Allah yang menjanjikan ganjaran bagi yang menaatinya. Pandangan yang mengatakan mengahrapkan ganjaran dari Allah adalah tidak afdal merupakan falsafah yang tidak tepat. Ini kerana merka mengatakan ibadat yang sedemikian masih diperingkat rendah. Yang paling tinggi levelnya ialah taat dan tidak mengharapkan ganjaran.

Lojik yang digunakan tidak tepat, sebenarnya taat kepada Allah dengan mengharapkan ganjaran adalah lebih afdal. Ini kerana ketika manusia mentaati Allah, manusia telah menjelmakan perhambaan yang menjadi maqasid kepada kejadian manusia.

Ketika manusia mengharapkan ganjaran dan balasan sekali laigi manusia menjelmakan sifat hamba yang lemah dan pengharapan kepada Allah. Disini terdapat dua bentuk penjelmaan kepada perhambaan. Sebab itulah quran menyebut ganjaran-ganjaran tersebut dengan banyaknya, (rujuk quran)

Golongan tasawuf falsafah cuba menunjukkan pemikiran mereka lebih tepat tapi sayangnya apa yang dibertahu oleh quran adalah lebih afdal dan tidak bertakaluf.

Pandangan anda dihargai

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lawati Sosial Media Dr Rosli

  • 1
  • 6
  • 11,798
  • 0