- Dr Rosli Mokhtar

Dapatkan Koleksi Ebook Percuma Karya Dr Rosli Mokhtar


Pesta Tanglung 1Malaysia acara tahunan

Oleh ROHANI IBRAHIM
dan LIAU PEI WEN
pengarang@utusan.com.my

NAJIB Tun Razak (depan tengah) disambut oleh orang ramai sejurus tiba pada majlis pelancaran Pesta Tanglung 1Malaysia di Kuala Lumpur, malam tadi. – Bernama


KUALA LUMPUR 26 Sept. – Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan acara Pesta Tanglung 1Malaysia Kuala Lumpur akan menjadi acara tahunan dalam kalendar pelancongan negara.

Beliau turut mengumumkan peruntukan RM250,000 setahun kepada Kementerian Pelancongan untuk diagihkan kepada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang terlibat dalam penganjuran acara tersebut.

‘‘Diharapkan sambutan Pesta Tanglung 1Malaysia Kuala Lumpur akan terus dianjurkan oleh Kementerian Pelancongan untuk menjadi platform dalam mengukuhkan perpaduan di kalangan rakyat Malaysia.

ARKIB : 27/09/2009

Solat Jumaat depan Capitol Hill

UMAT Islam Amerika Syarikat bersembahyang fardu Jumaat di hadapan bangunan Capitol Hill, Washington, kelmarin. – AFP


BERIBU-ribu umat Islam Amerika Syarikat mengadakan solat Jumaat di hadapan bangunan Capitol Hill di Washington kelmarin, bertujuan memberi inspirasi kepada penganut Islam dan juga bukan Islam di negara itu.

Penganjur acara itu, Abdul Malik berkata, umat Islam datang dari seluruh AS, malah ada antaranya dari Britain dan Kanada.

Menurutnya, acara itu bukan suatu bentuk protes, sebaliknya hari untuk bersembahyang, mengabdikan diri kepada Tuhan dengan doa supaya semua lapisan rakyat Amerika boleh hidup bersama untuk kemajuan sejagat.

Wacana Ilmuan:

Lihatlah dua berita di atas. Apakah yang dapat difahami dari dua berita ini?

Pandangan anda dihargai

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lawati Sosial Media Dr Rosli

  • 1
  • 4
  • 12,737
  • 0