- Dr Rosli Mokhtar

Dapatkan Koleksi Ebook Percuma Karya Dr Rosli Mokhtar


Gempa di Indonesia, Retak di Malaysia

Sebuah pangsapuri di Kuala Lumpur retak dipercayai kesan gempa bumi di Indonesia. Untuk tidak menanggung risiko, para penduduk telah bertindak meninggalkan rumah-rumah mereka. Kesian…dimana mereka bermalam…

Agaknya bagaimana kalau gempa di Malaysia? Inilah kualiti bangunan di Malaysia dan inilah hakikatnya bahaya hidup di negara yang penuh dengan korupsi. Kita boleh terus hidup hanya dengan ihsan dari Allah, jika disandarkan kepada amalan manusia yang penuh tipudaya sudah tentu kita telah binasa.

Pandangan anda dihargai

4 thoughts on “”

  1. Tidak semestinya semua disebabkan korupsi. Selama ini negara kita dianggap selamat kerana kedudukannya tidak diatas garisan dimana gema bumi boleh berlaku. Disebabkan itu bangunan dinegara kita dan juga negara negara berdekatan tidak bena supaya dapat bertahan jika gegaran kuat berlaku. Tidak seperti bangunan di Jepun misalnya yang kerap berlaku gegaran bumi. Mungkin tiba masa kita kena ambil kira keadaan sekarang, cuma kos bena akan tinggi. Rasanya kita terlalu mudah menyalahkan korupsi saja jika malapetaka belaku , macam menyalakan hantu bila anak menangis malam hari, sebab dah didik setiap hari.

  2. Maksud saya lebih ramai lagi mereka yang jujur dan ikhlas menjalankan kerja diMalaysia dibandingkan yang tidak jujur tetapi jika kita asyik beranggapan dan bersangka bahawa negara ini penuh dengan korupsi maka tidak mustahil ia akan menjadi kenyataan kerana fikiran kita semua akan terbelenggu menerima rasuah seperti kita percaya pada hantu. Saya tidak bermaksud tiada korupsi dinegara kita tapi mungkin tidak seteruk yang digambarkan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lawati Sosial Media Dr Rosli

  • 0
  • 3
  • 12,735
  • 0