- Dr Rosli Mokhtar

Dapatkan Koleksi Ebook Percuma Karya Dr Rosli Mokhtar


Rancang Sebelum Cuti

Pelajar di beberapa buah universiti berada di penghujung semester. Masing-masing sibuk bersiap sedia untuk menghadapi peperiksaan akhir. Hari ini saya tidak berminat menyentuh tentang peperiksaan tersebut.

Pada saya isu peperiksaan adalah rutin kehidupan pelajar, apa yang saya ingin sentuh sedikit pada hari ini ialah perancangan semasa cuti nanti. Antara perkara menarik yang boleh memberi faedah kepada para pelajar ialah menggunakan separuh daripada cuti panjang mereka untuk melakukan kerja-kerja sukarelawan.

Semangat ini masih terlalu kurang dalam masyarakat pelajar ipt. Sedangkan melakukan kerja sukarelan akan membantu pelajar mencari pelajaran sebenar dalam kehidupan selepas belajar. Mereka akan dapat pengalaman dan terjun dalam dunia kehidupan sebenar.

Pendek kata melakukan kerja sukarela nampaknya saja merupakan sumbangan kepada orang lain, sebenarnya pelajar lebih banyak menyumbang kepada diri sendiri dengan meningkatkan daya jati diri, kepimpinan dan pengalaman.

Bagi pelajar yang berminat untuk tinggal beberapa minggu (boleh dibincangkan) bersama orang asli, untuk mengajar mereka tentang Islam, saya boleh menunjukkan anda kepada beberapa pertubuhan yang amat memerlukan sukarelawan yang mahu menyumbangkan tenaga mereka, mudahan tenaga yang dicurahkan merupakan amal jariah yang menjana pahala berterusan dan keredaan Allah.

Pandangan anda dihargai

About The Author

2 thoughts on “”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lawati Sosial Media Dr Rosli

  • 1
  • 10
  • 11,806
  • 0