- Dr Rosli Mokhtar

Dapatkan Koleksi Ebook Percuma Karya Dr Rosli Mokhtar


Yusuf al Qaradawi adalah nama yang tidak asing lagi khususnya bagi penganut agama Islam. Dalam pergolakan terkini di negara-negara Arab, beliau telah menyatakan pendirian dengan penuh berani. Akhibat pendirian tersebut, pihak-pihak berkaitan telah bertindakbalas berdasarlan pendirian beliau.

Hisbullah yang merupakan gerakan pembebasan di Selatan Lubnan telah melancarkan serangan media yang bertubi-tubi megecam pandangan al Qaradawi. Ini kerana Hisbullah yang bermazhab Syiah menganggap pendirian al Qaradawi tidak menyokong pandangan mereka. INi berikutan Dr Yusuf al Qaradawi telah menolak tindakan rakyat Bahrain yang melancarkan demostrasi besar-besaran menentang kepimpinan negara itu.

Hujah Dr al Qaradawi ialah tindakan itu sebenarnya disebabkan oleh sentimen mazhab bukannya kerana menuntut hak, kebebasan dan keadilan. Dalam keadaan itu, demosrasi yang dilakukan lebih bersifa perpecahan dan seterusnya tidak seharusnya disokong atau diperjuangkan.

Dalam masa yang sama, Dr Yusuf al Qaradawi telah mengeluarkan kenyataan menyokong kebangkitan secara aman yang dilakukan oleh rakyat Mesir, Tunisia, Yaman dan Syiria. Kenyataan ini disambut media Syiria dengan serangan terhadap Syeikh. Gabungan media Syiria dan Hizbullah (Manar) telah cuba mencari kelemahan Syeikh dan menuduh beliau dikuasai oleh pihak-pihak yang cuba memecahbelahkan kesatuan negara itu.

Bagi Syeikh Dr Yusuf al Qaradawi, kebenaran perlu di ketengahkan dan perjuangan rakya serta tuntutan mereka perlu dipenuhi, adapun bila ditanya tentang serangan keatas peribadi beliau, jawapan yang diberikan ialah dia sudah tua, tidak ada apa lagi yang perlu ditakutkan dan beliau mahu berjumpa Allah dalam keadaan mengatakan kebenaran.

Pandangan anda dihargai

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lawati Sosial Media Dr Rosli

  • 0
  • 3
  • 13,383
  • 0